Sekmadienis, 25 rugsėjo, 2022
spot_img
spot_img

Lietuviški kruasanai ir ant prancūzų stalų: technologai atskleidė jų kokybės paslaptis

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Sausio 30-ąją minima Tarptautinė kruasanų diena. Ko gero kiekvienas esame ragavę prancūziškus ragelius, tačiau patiems juos pasigaminti prireikia ne tik laiko, bet ir įgūdžių. Duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių bendrovės „Mantinga“ kruasanai yra eksportuojami net į 28 pasaulio valstybes, tarp kurių yra ir Prancūzija. Įmonės vyriausiasis technologas Darius Anelauskas dalijasi, kokios yra kruasanų gamybos paslaptys bei kokie niuansai padeda užtikrinti išskirtinį skonį, kvapą bei traškumą. O taip pat pasidalijo keliais paprastais receptais.

Kone svarbiausias gero kruasano ingredientas – sviestas. Apie 21-27 proc. viso prancūziško ragelio turėtų sudaryti būtent jis. Kokybiškas sviestas arba margarinas suteikia gaminiui skonio, aromato bei traškumo.

Kruasanas su omleto paplotėliu.

Gaminamų kruasanų kokybei užtikrinti svarbiausios yra šios dedamosios: kokybiškos žaliavos, tešlos gamybos procesas bei gaminių formavimas. O štai gaminant produkciją pramoniniu būdu, itin svarbios tampa pažangiausios technologijos, natūralus kvietinis raugas, tešlos fermentacija, jos atsistovėjimo trukmė bei pati formavimo linija.

Tešlos fermentacija vyksta dviejose gamybos vietose ir ji net turi skirtingus pavadinimus: „Pasyvi fermentacija, kuri trunka nuo 0,5 iki 6 valandų prasideda tešlos atsistovėjimo patalpoje, kurioje yra 6–8 C temperatūra. Dažniausiai naudojame 3 valandų atsistovėjimą. Aktyvi fermentacija, kuri trunka apie 2 valandas, vyksta jau suformavus gaminius kildinimo kameroje, kur temperatūra siekia apie 30°C. Kuo fermentacija ilgesnė, tuo geresnis išgaunamas skonis ir aromatas, atsiranda išraiškingesni sluoksniai“, – pasakoja D. Anelauskas.

Jis dalijasi, kad gaminant sviestinius ragelius „Mantingoje“ naudojami padidinti baltymo kiekio miltai, kurie suteikia stabilesnę gaminio struktūrą bei išraiškingesnius sluoksnius. Jeigu kruasanas gaminamas su įdarais, jie privalo būti termostabilūs, kitaip tariant kepant netekantys. Natūralus kvietinis raugas suteikia gaminiui stipresnį aromatą ir skonį. O tinkama fermentacija reikalinga tekstūrai ir skoniui suteikti.

„Beje, tinkamai paruoštas kruasanas vėliau yra šaldomas greitojo gilaus šaldymo būdu. Šis būdas tarsi „užrakina“ visas geriausias gaminio savybes. Greitasis šaldymas vyksta prie iki –36°C temperatūros. Teisingai parinkus užšaldymo procesą, pasirinkus tinkamą fasavimo būdą, gaminio galiojimą galima pratęsti net iki 12 mėnesių”, – paaiškina D. Anelauskas. Beje, „Mantinga“ gamina net 42 skirtingų rūšių kruasanus.

Kruasanas su keptais baklažanais, pomidorais ir feta

Jums reikės:

  • Mini sviestinių kruasano;
  • 20 g baklažanų;
  • 20 g pomidorų;
  • 10 g fetos sūrio;
  • Baziliko;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Druskos;
  • Pipirų.

Šaldytą kruasaną kepkite 12–15 min. iki 170°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Daržoves nuvalykite ir nuplaukite. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, baklažanus – juostelėmis.

Daržoves pamarinuokite su aliejumi, druska ir pipirais. Baklažanus kepkite iki 180°C temp. įkaitintoje orkaitėje 5–7 min. Iškepus susukite į suktinuką.

Patiekite taip: iškeptą kruasaną įpjaukite išilgai, dėkite pomidorus, baklažanų suktinukus, trupintą fetos sūrį ir bazilikų lapus.

Kruasanas su omleto paplotėliu

Jums reikės:

  • 4 vnt. mažų kruasanų;
  • kiaušinio;
  • 30 g grietinėlės;
  • 15 g tarkuoto sūrio;
  • druskos, pipirų;
  • žiupsnelio rūkytos paprikos;
  • 4 šaukštų varškės sūrelio;
  • 2 šaukštų „Dižono“ garstyčių;
  • 4 riekelių lydyto sūrio;
  • šviežių špinatų;
  • mėgstamų sezoninių daržovių.

Kruasanus iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 1­0–15 min. Kiaušinį išplakite su grietinėle ir tarkuotu sūriu. Pagardinkite smulkintais špinatais, druska, pipirais ir žiupsneliu rūkytos paprikos. Perpilkite į mažą kepimo formelę ir 5–7 min. kepkite iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

„Kruasanus perpjaukite pusiau, apačią patepkite varškės sūreliu, o viršų – garstyčiomis, dėkite supjaustytą omletą, lydytą sūrį ir mėgstamas sezonines daržoves. Skanaus!“ – priduria Darius Anelauskas, „Mantingos“ vyriausiasis technologas.

Energijos kainos kyla žaibiškai. Kaip elgtis, kad išgyventum?

0
Remiantis oficialiais duomenimis, liepos mėnesio vidutinė biržos elektros kaina Lietuvoje buvo didžiausia per visą dalyvavimo biržoje laikotarpį nuo 2013 m. Rugpjūtį, palyginti su liepa, kaina biržoje išaugo dar 57 proc. Įmonių atstovai skundžiasi, ruošia...

5 geriausios šalys nuotoliniams darbuotojams, norintiems pratęsti vasarą

0
Liūdite dėl pasibaigusios vasaros? Jeigu dirbate nuotoliniu būdu, šiltasis sezonas nebūtinai turi baigtis. Šiais laikais, kai darbas nuotoliu tapo įprasta praktika, vis daugiau šalių siūlo specialias nuotolinių darbuotojų vizas, kurios leidžia žmonėms gyventi dirbant...

Energetikos kainos guldo ant menčių trąšų gamintojus – klupdo ir grūdų augintojus

0
Energetikos krizės šokdinamas žaliavų kainas stebinti viena šalies žemės ūkio sektoriaus lyderių UAB „Scandagra“ trąšų ieško jai iki šiol neįprastose rinkose. Nuo pat karo Ukrainoje pradžios matydama augančią įtampą trąšų sektoriuje, bendrovė jau nuo...

Augantis bankrotų skaičius – artėjančios krizės pranašas?

0
Vienas iš ekonomikos sveikatos rodiklių – bankrotų skaičius. Lietuvos statistikos departamento skelbiami naujausi duomenys rodo, kad per pastarąjį pusmetį, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, bankroto procedūras pradėjo 1,7 karto daugiau Lietuvoje veikiančių įmonių....

Klaipėdoje atidarytas moderniausias statybos sektorinis praktinio mokymo centras

0
Klaipėdoje atidarytas Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro rekonstruotas Statybos sektorinio praktinio mokymo centras, kuriame mokinius pasitiks naujausia įranga aprūpintos kompiuterinės klasės, šiuolaikiniai 3D spausdintuvai bei staklės, baldų gamybos operacijas atliekantis robotas. APIE PINIGUS SU VAIKAIS....

Nauja pradžia – ne tik pirmakursiams: verslas siūlo užsidirbti dar tik mokantis specialybės

0
Naują specialybę įgyti galima ne tik aukštojoje ar profesinėje mokykloje. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ kviečia į „Meistrų mokyklą“ – programą, kur darbo patirties ir kvalifikacijos maisto gamybos srityje neturintieji vos per du mėnesius gali...

Iš finansinių klaidų nepasimokiusiems lietuviams žiema gali apkarsti

0
Kad ir kokį finansiškai tvarkingą gyvenimą gyventume, kiekvienam iš mūsų bent vieną kartą greičiausiai teko apmokėti mažesnę ar didesnę skolą. Skolininkų būna pačių įvairiausių – vieni jų linkę žadėti, kiti nutylėti apie savo finansnius...

Kenkėjiškų programų skaičiai išaugo dvigubai: kaip verslui išgyventi kibernetiniame chaose?

0
Kibernetinio saugumo produktų gamintojos ESET telemetrijos duomenimis, lyginant su 2021 m. per pirmąjį 2022 m. pusmetį Lietuvoje beveik dvigubai išaugo (12,1%) kenkėjiškų programų, siekiančių gauti neteisėtą prieigą prie įrenginiuose esančių duomenų (angl.Trojan), bei programinės...

Savivaldybės ir jų įmonės reikšmingai sutaupo elektros energijos

0
Dėl Rusijos karo Ukrainoje ir agresorės veiksmų gamtinių dujų rinkose, elektros kainos pasiekė dar nematytas aukštumas. Prognozuojama, kad šie metai ir 2023 metų pirmasis ketvirtis elektros kainomis biržoje toliau nemaloniai stebins. Suintensyvėjo energetinio efektyvumo sprendimų...

Naudingi patarimai, kaip išsirinkti tinkamas kelnes

0
Kelnės, kurias pasirenkate dėvėti kasdien ar tam tikromis progomis, gali daug pasakyti apie jūsų asmeninį stilių. Tačiau rinkoje yra tiek daug skirtingų kelnių kirpimų, siluetų ir audinių, kad gali būti gana sunku rasti tobulas...

Kokią įrangą rinktis sportui namuose?

0
Sportas namuose tampa vis populiaresnis. Norintys pasiekti kuo geresnių rezultatų neapsiriboja vien įprastais mankštos pratimais – treniruotėms taip pat pasitelkiama ir įvairi sporto įranga, kurios pasirinkimas yra tikrai labai didelis. Jei įsigysite tinkamos sporto...

Rekordas – įstaigos per kelias valandas pateikė paraiškas saulės ir vėjo elektrinėms įsirengti

0
Penktadienį, Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) paskelbus kvietimą įstaigoms ir organizacijoms vėjo ir saulės elektrinėms įsirengti ar įsigyti dalį elektrinės iš vystytojų, per kelias valandas sulaukta 123 paraiškos už visas skirtas 25 mln. eurų...

Žaidimai darbe – ir apmokymams, ir darbuotojų įsitraukimo skatinimui

0
Kompiuterinius žaidimus visame pasaulyje žaidžia apie 2,7 mlrd. žmonių, ir neretai virtuali realybė peržengia pramogų kategorijos ribas – žaidybinimo įrankiai naudojami ir darbovietėse. „Circle K“ žmogiškųjų išteklių vadovė Margarita Plešakienė teigia, kad taip elgiamasi...

Vasaros pradžios Lietuvos oro uostų statistika dėl atšaukiamų skrydžių – didesnių iššūkių nekyla, situacija...

0
Pastaruosius keletą mėnesių viso pasaulio oro uostai patiria aktyvų augimo laikotarpį. Dalis jų nebespėja aptarnauti išaugusių keleivių srautų arba fiksuoja išaugusius skrydžių atšaukimų skaičius. Vis dėlto Lietuvos oro uostų atstovai teigia – situacija Lietuvoje...
spot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com