Penktadienis, 29 kovo, 2024
spot_img
spot_img

Lietuviški kruasanai ir ant prancūzų stalų: technologai atskleidė jų kokybės paslaptis

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Sausio 30-ąją minima Tarptautinė kruasanų diena. Ko gero kiekvienas esame ragavę prancūziškus ragelius, tačiau patiems juos pasigaminti prireikia ne tik laiko, bet ir įgūdžių. Duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių bendrovės „Mantinga“ kruasanai yra eksportuojami net į 28 pasaulio valstybes, tarp kurių yra ir Prancūzija. Įmonės vyriausiasis technologas Darius Anelauskas dalijasi, kokios yra kruasanų gamybos paslaptys bei kokie niuansai padeda užtikrinti išskirtinį skonį, kvapą bei traškumą. O taip pat pasidalijo keliais paprastais receptais.

Kone svarbiausias gero kruasano ingredientas – sviestas. Apie 21-27 proc. viso prancūziško ragelio turėtų sudaryti būtent jis. Kokybiškas sviestas arba margarinas suteikia gaminiui skonio, aromato bei traškumo.

Kruasanas su omleto paplotėliu.

Gaminamų kruasanų kokybei užtikrinti svarbiausios yra šios dedamosios: kokybiškos žaliavos, tešlos gamybos procesas bei gaminių formavimas. O štai gaminant produkciją pramoniniu būdu, itin svarbios tampa pažangiausios technologijos, natūralus kvietinis raugas, tešlos fermentacija, jos atsistovėjimo trukmė bei pati formavimo linija.

Tešlos fermentacija vyksta dviejose gamybos vietose ir ji net turi skirtingus pavadinimus: „Pasyvi fermentacija, kuri trunka nuo 0,5 iki 6 valandų prasideda tešlos atsistovėjimo patalpoje, kurioje yra 6–8 C temperatūra. Dažniausiai naudojame 3 valandų atsistovėjimą. Aktyvi fermentacija, kuri trunka apie 2 valandas, vyksta jau suformavus gaminius kildinimo kameroje, kur temperatūra siekia apie 30°C. Kuo fermentacija ilgesnė, tuo geresnis išgaunamas skonis ir aromatas, atsiranda išraiškingesni sluoksniai“, – pasakoja D. Anelauskas.

Jis dalijasi, kad gaminant sviestinius ragelius „Mantingoje“ naudojami padidinti baltymo kiekio miltai, kurie suteikia stabilesnę gaminio struktūrą bei išraiškingesnius sluoksnius. Jeigu kruasanas gaminamas su įdarais, jie privalo būti termostabilūs, kitaip tariant kepant netekantys. Natūralus kvietinis raugas suteikia gaminiui stipresnį aromatą ir skonį. O tinkama fermentacija reikalinga tekstūrai ir skoniui suteikti.

„Beje, tinkamai paruoštas kruasanas vėliau yra šaldomas greitojo gilaus šaldymo būdu. Šis būdas tarsi „užrakina“ visas geriausias gaminio savybes. Greitasis šaldymas vyksta prie iki –36°C temperatūros. Teisingai parinkus užšaldymo procesą, pasirinkus tinkamą fasavimo būdą, gaminio galiojimą galima pratęsti net iki 12 mėnesių”, – paaiškina D. Anelauskas. Beje, „Mantinga“ gamina net 42 skirtingų rūšių kruasanus.

Kruasanas su keptais baklažanais, pomidorais ir feta

Jums reikės:

  • Mini sviestinių kruasano;
  • 20 g baklažanų;
  • 20 g pomidorų;
  • 10 g fetos sūrio;
  • Baziliko;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Druskos;
  • Pipirų.

Šaldytą kruasaną kepkite 12–15 min. iki 170°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Daržoves nuvalykite ir nuplaukite. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, baklažanus – juostelėmis.

Daržoves pamarinuokite su aliejumi, druska ir pipirais. Baklažanus kepkite iki 180°C temp. įkaitintoje orkaitėje 5–7 min. Iškepus susukite į suktinuką.

Patiekite taip: iškeptą kruasaną įpjaukite išilgai, dėkite pomidorus, baklažanų suktinukus, trupintą fetos sūrį ir bazilikų lapus.

Kruasanas su omleto paplotėliu

Jums reikės:

  • 4 vnt. mažų kruasanų;
  • kiaušinio;
  • 30 g grietinėlės;
  • 15 g tarkuoto sūrio;
  • druskos, pipirų;
  • žiupsnelio rūkytos paprikos;
  • 4 šaukštų varškės sūrelio;
  • 2 šaukštų „Dižono“ garstyčių;
  • 4 riekelių lydyto sūrio;
  • šviežių špinatų;
  • mėgstamų sezoninių daržovių.

Kruasanus iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 1­0–15 min. Kiaušinį išplakite su grietinėle ir tarkuotu sūriu. Pagardinkite smulkintais špinatais, druska, pipirais ir žiupsneliu rūkytos paprikos. Perpilkite į mažą kepimo formelę ir 5–7 min. kepkite iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

„Kruasanus perpjaukite pusiau, apačią patepkite varškės sūreliu, o viršų – garstyčiomis, dėkite supjaustytą omletą, lydytą sūrį ir mėgstamas sezonines daržoves. Skanaus!“ – priduria Darius Anelauskas, „Mantingos“ vyriausiasis technologas.

Kovą tvarumo mėnesiu skelbiančiai „Iki“ pokyčių siekti padeda darbuotojų iniciatyvumas  

0
Komandą svarbiam tikslui vienijantis prekybos tinklas „Iki“ kovą skelbia tvarumo mėnesiu. Įmonė siekia ne tik supažindinti darbuotojus su tvarumo planais ir pasiekimais, bet ir paskatinti juos siūlyti savo idėjas. Siekiama, kad tapę tvarumo ambasadoriais,...

Prekybos tinklas „Iki“ – tvariausių prekės ženklų Lietuvoje reitingo dešimtuke

0
Prekybos tinklas „Iki“ už nuolatinį progresą tvarumo srityje sulaukė svaraus įvertinimo. Nuosekliai tvarumo principais savo veikloje besivadovaujančio ir inovatyvius sprendimus rinkoje diegiančio „Iki“ pažanga pripažinta nepriklausomame tarptautiniame tyrime. „Iki“ tvariausių prekės ženklų Lietuvoje reitinge...

Kovo 17-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

0
Kovo septynioliktoji, sekmadienis, (paskutinė 11-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 288 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Gendvilas, Gendvilė, Gertrūda, Patrė, Patricija, Patricijus, Patrikas, Patris, Patrys, Vita; rytoj: Anzelmas, Eimutė, Eimutis, Einarta, Einartas, Einartė, Einas,...

6 netradicinės investavimo galimybės: nuo retų monetų iki prabangių automobilių

0
Išgirdę apie investavimą greičiausiai pirma pagalvojame apie vertybinius popierius, akcijas ar nekilnojamą turtą. Tačiau savo pinigus įdarbinti galima ir investuojant į mažiau populiarias sritis, kurios gali būti susijusios su jūsų hobiu, o ilgalaike grąža...

CUP vadovė: augame, nes žinome, ko reikia klientui ir ką galime patys

0
Nuolat atsinaujinantis, popandeminiu laikotarpiu stabiliai augęs Vilniaus prekybos centras CUP apžvelgia pastebimai gerėjančius savo veiklos rezultatus. 2023 m. lankytojų srautai, palyginti su 2022 m., augo 15 proc., bendra nuomininkų apyvarta per tą patį laikotarpį...

„Meta“ sako, kad aiškinasi pasaulinius „Facebook“ ir „Instagram“ veiklos sutrikimus

0
„Meta“ antradienį pranešė, kad aiškinasi didelio masto „Facebook“, „Instagram“ ir „Threads“ platformų veiklos sutrikimus. Prieš tai pasirodė informacijos, kad vartotojai visame pasaulyje negali pasiekti savo paskyrų. „Žinome, kad žmonės susiduria su sunkumais bandydami pasiekti mūsų paslaugas....

Prasideda „Swedbank“ Verslo akademija – 10 verslininkų imasi savo verslų stiprinimo

0
Dešimt šalies smulkiųjų verslininkų pradeda savo verslo stiprinimo kelionę trečią kartą organizuojamoje „Swedbank“ Verslo akademijoje. Ateinančias 12 savaičių projekto dalyvių laukia intensyvi mokymų programa, kurioje savo patirtimi dalinsis žinomi šalies verslo lyderiai ir mentoriai....

Išskirtinių statybos darbų bendrovė „Mirigita” pernai augo 34 proc.

0
Vakarų Lietuvos išskirtinių statybos darbų bendrovė „Mirigita” praeitus metus pabaigė pasiekusi 9,3 milijonų eurų apyvartą arba 34 proc. didesnę nei 2022 metais, kuomet ji siekė 6,92 milijonus eurų. Anot vadovų, augimą lėmė pradėti kardinalūs...

Lojalumas atsiperka: ištikimiausi „Rimi“ pirkėjai pernai sutaupė beveik 90,5 mln. eurų 

0
Prekybos tinklas „Rimi“ tęsia savo pažadą ir padeda pirkėjams apsipirkti pigiau. Pasak „Rimi Lietuva“ generalinio direktoriaus Vaido Lukoševičiaus, nuo 2023 m. sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. bent kartą apsipirkę „Rimi“ prekybos centruose...

Iš Klaipėdos baseiną stačiusios bendrovės priteista iki pusės milijono eurų

0
Klaipėdos apygardos teismas kaip pirmoji instancija baigė nagrinėti civilinę bylą dėl trūkumų šalinimo išlaidų atlyginimo ir iš dalies patenkino Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ieškinį, atmetė rangovės priešieškinį dėl nuostolių atlyginimo, proporcingai patenkintų ir atmestų...

„Xiaomi“ pristatė naujausią telefonų seriją su „Leica“ kamera ir išmaniąją ekosistemą

0
Elektronikos gamintojas „Xiaomi“ pristatė naująją mobiliųjų telefonų flagmanų seriją „Xiaomi 14“, dėl stiprinamo bendradarbiavimo su objektyvų gamintoja „Leica“ pasižyminčią išskirtinėmis vaizdo kūrimo galimybėmis. Naująją telefonų seriją lydi ir kitos išmaniosios ekosistemos „Žmogus x automobilis...

Prekybos tinklas „Iki“ turės naują komunikacijos vadovę

0
Prekybos tinklas „Iki“ turės naują komunikacijos vadovę – nuo kovo 14 d. šias pareigas eiti pradės ilgametę patirtį srityje turinti Gintarė Kitovė, anksčiau jau dirbusi „Iki“ komunikacijos departamente. Naujoji komunikacijos vadovė į prekybos tinklą „Iki“...

Ūkininkams – palankios žinios dėl daugiamečių pievų

0
Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba svarstė Europos Komisijos (EK) pristatytą administracinės naštos ūkininkams mažinimo paketą, kuriame atlieptas Lietuvos prašymas peržiūrėti reikalavimus dėl daugiamečių pievų užskaitos. Planuojama, kad EK deleguoto reglemento pakeitimas pagal...

Darbostogos – nors ir pusei metų. Ar tai jums įmanoma?

0
Vis dažniau biurų darbuotojai renkasi pakeisti kasdienę aplinką ir keliauja darbostogų į šiltus kraštus. Nors laisvas darbo vietos pasirinkimas šiuolaikiniame versle jau nėra naujiena, daugybė įmonių vis dar skeptiškai į žiūri į tai, kad...
spot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com