Šeštadienis, 27 liepos, 2024
spot_img
spot_img

Lietuviški kruasanai ir ant prancūzų stalų: technologai atskleidė jų kokybės paslaptis

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Sausio 30-ąją minima Tarptautinė kruasanų diena. Ko gero kiekvienas esame ragavę prancūziškus ragelius, tačiau patiems juos pasigaminti prireikia ne tik laiko, bet ir įgūdžių. Duonos, užkandžių ir šaldytų gaminių bendrovės „Mantinga“ kruasanai yra eksportuojami net į 28 pasaulio valstybes, tarp kurių yra ir Prancūzija. Įmonės vyriausiasis technologas Darius Anelauskas dalijasi, kokios yra kruasanų gamybos paslaptys bei kokie niuansai padeda užtikrinti išskirtinį skonį, kvapą bei traškumą. O taip pat pasidalijo keliais paprastais receptais.

Kone svarbiausias gero kruasano ingredientas – sviestas. Apie 21-27 proc. viso prancūziško ragelio turėtų sudaryti būtent jis. Kokybiškas sviestas arba margarinas suteikia gaminiui skonio, aromato bei traškumo.

Kruasanas su omleto paplotėliu.

Gaminamų kruasanų kokybei užtikrinti svarbiausios yra šios dedamosios: kokybiškos žaliavos, tešlos gamybos procesas bei gaminių formavimas. O štai gaminant produkciją pramoniniu būdu, itin svarbios tampa pažangiausios technologijos, natūralus kvietinis raugas, tešlos fermentacija, jos atsistovėjimo trukmė bei pati formavimo linija.

Tešlos fermentacija vyksta dviejose gamybos vietose ir ji net turi skirtingus pavadinimus: „Pasyvi fermentacija, kuri trunka nuo 0,5 iki 6 valandų prasideda tešlos atsistovėjimo patalpoje, kurioje yra 6–8 C temperatūra. Dažniausiai naudojame 3 valandų atsistovėjimą. Aktyvi fermentacija, kuri trunka apie 2 valandas, vyksta jau suformavus gaminius kildinimo kameroje, kur temperatūra siekia apie 30°C. Kuo fermentacija ilgesnė, tuo geresnis išgaunamas skonis ir aromatas, atsiranda išraiškingesni sluoksniai“, – pasakoja D. Anelauskas.

Jis dalijasi, kad gaminant sviestinius ragelius „Mantingoje“ naudojami padidinti baltymo kiekio miltai, kurie suteikia stabilesnę gaminio struktūrą bei išraiškingesnius sluoksnius. Jeigu kruasanas gaminamas su įdarais, jie privalo būti termostabilūs, kitaip tariant kepant netekantys. Natūralus kvietinis raugas suteikia gaminiui stipresnį aromatą ir skonį. O tinkama fermentacija reikalinga tekstūrai ir skoniui suteikti.

„Beje, tinkamai paruoštas kruasanas vėliau yra šaldomas greitojo gilaus šaldymo būdu. Šis būdas tarsi „užrakina“ visas geriausias gaminio savybes. Greitasis šaldymas vyksta prie iki –36°C temperatūros. Teisingai parinkus užšaldymo procesą, pasirinkus tinkamą fasavimo būdą, gaminio galiojimą galima pratęsti net iki 12 mėnesių”, – paaiškina D. Anelauskas. Beje, „Mantinga“ gamina net 42 skirtingų rūšių kruasanus.

Kruasanas su keptais baklažanais, pomidorais ir feta

Jums reikės:

  • Mini sviestinių kruasano;
  • 20 g baklažanų;
  • 20 g pomidorų;
  • 10 g fetos sūrio;
  • Baziliko;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Druskos;
  • Pipirų.

Šaldytą kruasaną kepkite 12–15 min. iki 170°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Daržoves nuvalykite ir nuplaukite. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, baklažanus – juostelėmis.

Daržoves pamarinuokite su aliejumi, druska ir pipirais. Baklažanus kepkite iki 180°C temp. įkaitintoje orkaitėje 5–7 min. Iškepus susukite į suktinuką.

Patiekite taip: iškeptą kruasaną įpjaukite išilgai, dėkite pomidorus, baklažanų suktinukus, trupintą fetos sūrį ir bazilikų lapus.

Kruasanas su omleto paplotėliu

Jums reikės:

  • 4 vnt. mažų kruasanų;
  • kiaušinio;
  • 30 g grietinėlės;
  • 15 g tarkuoto sūrio;
  • druskos, pipirų;
  • žiupsnelio rūkytos paprikos;
  • 4 šaukštų varškės sūrelio;
  • 2 šaukštų „Dižono“ garstyčių;
  • 4 riekelių lydyto sūrio;
  • šviežių špinatų;
  • mėgstamų sezoninių daržovių.

Kruasanus iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 1­0–15 min. Kiaušinį išplakite su grietinėle ir tarkuotu sūriu. Pagardinkite smulkintais špinatais, druska, pipirais ir žiupsneliu rūkytos paprikos. Perpilkite į mažą kepimo formelę ir 5–7 min. kepkite iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

„Kruasanus perpjaukite pusiau, apačią patepkite varškės sūreliu, o viršų – garstyčiomis, dėkite supjaustytą omletą, lydytą sūrį ir mėgstamas sezonines daržoves. Skanaus!“ – priduria Darius Anelauskas, „Mantingos“ vyriausiasis technologas.

Palangoje populiarėja atostogų būstai – kaip įrengti, kad uždirbtų pinigus

0
Lietuvoje atostogų būstas kurortuose tampa vis populiaresnis. Vis daugiau žmonių įsigyja būstą poilsiui sau arba planuoja jį nuomoti. Nors Palangoje būsto paklausa, lyginant su popandeminiais metais, yra nuslūgusi, tačiau kituose kurortuose ji išlieka aukšta....

Seimas nusprendė pritaikyti Šventosios uostą jūrinio vėjo parkų infrastruktūrai aptarnauti

0
Seimas nusprendė išplėsti Šventosios uosto funkcijas, infrastruktūrą pritaikant planuojamiems jūrinio vėjo parkams Baltijos jūroje aptarnauti. Šias Energetikos ministerijos parengtas įstatymo pataisas paskutiniame balsavime ketvirtadienį palaikė 92, susilaikė 14 parlamentarų, prieš nebalsavo niekas. Kaip teigė energetikos ministras...

Karo pabėgėlio iš Ukrainos įdarbinimas įmonei apkarto: tūkstantinė bauda ir teismų maratonai ateityje

0
„Freor LT“ įmonės vadovas R. Bernatonis nė negalvojo, kad karo pabėgėlio iš Ukrainos įdarbinimas kaip reikiant apkars jo bendrovei. Atvykėliui vos išėjus iš darbo paaiškėjo, jog šis jau kurį laiką neturi teisės gyventi Lietuvoje,...

ORAI: Sekmadienio dieną lietus ir šiluma iki 26 laipsnių

0
Sekmadienio dieną vietomis, didžiausia tikimybė pietrytiniuose rajonuose, trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas daugiausia vakarų, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 21–26 laipsniai. Pirmadienį kai kur trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas naktį silpnas, dieną nepastovios krypties, 3–8 m/s....

Mokesčių inspekcijos darbuotojai pajūrio verslininkus konsultuos tiesiog vietoje

0
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad pajūrio kurortų verslininkai bei vasarotojai rūpimus klausimus, susijusius su veiklos registravimu ir mokesčių deklaravimu, turės galimybę išsiaiškinti dar paprasčiau, net neužeidami į Mokesčių inspekciją. Nuo šiandien darbą pajūrio...

Saugumo ir stabilumo jausmas darbe: kas padeda tai užtikrinti?

0
Tyrimai rodo, kad saugumo jausmas darbe, kurį užtikrina sąžiningai mokamas atlyginimas, plačios karjeros galimybės ir pozityvi aplinka, tiesiogiai prisideda prie didesnės darbuotojų motyvacijos ir pasitenkinimo darbu. Stabiliai ir užtikrintai besijaučiantys kolektyvo nariai yra lojalesni...

Ieškantiems dinamiško darbo – „Lidl“ parduotuvės Kaune vadovė kviečia prisijungti prie komandos

0
Rita visą gyvenimą svajojo dirbti prekybos srityje, todėl tik pamačiusi naujienas apie „Lidl“ veiklos pradžią Lietuvoje, be jokių abejonių nusprendė užpildyti anketą ir kandidatuoti į laisvą poziciją. Pradėjusi dirbti kaip pardavėja, moteris „Lidl“ prekybos...

Gali įsigalioti reikalavimas per 24 valandas pateikti turistų duomenis

0
Nacionalinė turizmo informacinė sistema (NTIS), kuri pradės veikti Lietuvoje nuo 2024 m. liepos 1 d., kelia įvairių nuomonių tarp Palangos ir Šventosios verslininkų. Ši sistema sieks rinkti duomenis apie turistus ir taip padidinti turizmo...

Ekvadorietės praktika Lietuvoje: aiškesnis karjeros kelias

0
Kauno technologijos universitetas (KTU) – vienas iš aštuonių Lietuvos universitetų dalyvaujančių „UPinLT“ programoje, skirtoje padėti užsienio studentams besimokantiems Lietuvoje gauti apmokamas praktikas ir sėkmingai integruotis Lietuvos darbo rinkoje. Tarp kelių šimtų studentų, pasinaudojusių šia Europos...

Ką būtina žinoti sudarant sezoninio darbo sutartį?

0
Darbo kodekso 100 straipsnis reglamentuoja sezoninio darbo sutartis. Sezoninio darbo sutartis sudaroma sezoniniams darbams atlikti. Sezoniniais darbais vadinami darbai, kurie dėl gamtinių ir klimato sąlygų, dirbami ne visus metus. Jie negali būti ilgesni nei...

Vienas iš darbo „Lidl“ privalumų – aiškios atlygio sistemos užtikrinimas

0
Finansinį stabilumą darbuotojams garantuoja ne tik darbo užmokesčio dydis, bet ir įmonėje taikomos atlygio sistemos. Pasak „Lidl Lietuva“ valdybos narės ir personalo vadovės Sandros Savickienės, aiški informacija apie uždarbį ir jo augimo perspektyvas padeda...

Klaipėdoje duos startą pirmojo vandeniliu ir elektra varomo laivo statyboms

0
Susisiekimo ministras Marius Skuodis šį penktadienį lankysis Klaipėdoje, kur duos startą pirmojo Lietuvoje vandeniliu ir elektra varomo laivo statyboms, taip pat dalyvaus ministerijos kartu su AB „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) inicijuotoje apskritojo stalo diskusijoje apie...

Virš 20 milijonų eurų investicijų padės kurortui augti ir klestėti

0
Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus savo socialinių tinklų profilyje pasidalijo džiugia žinia: du projektai, dvi pergalės ir per 20 milijonų eurų investicijų į Palangą! Palangoje ar Palangai kuriantys savo srities profesionalai pelnė garbingus apdovanojimus dar...

„Lidl“ kviečia darbuotojus savo idėjas paversti realybe: geriausios sulaukia dosnaus įvertinimo  

0
Siekiant auginti sėkmingą organizaciją, svarbu sukurti aplinką, kurioje darbuotojai jaustųsi įvertinti ir būtų motyvuoti reikšti savo nuomonę, siūlyti idėjas. Darbuotojų nuomonė ir pastebėjimai skatina inovacijų atsiradimą, taip pat padeda nustatyti galimas problemines sritis. „Lidl...
spot_img