Šeštadienis, 18 rugsėjo, 2021
spot_img
spot_img

Iš vasaros braškių derliaus – ne tik uogienės: lietuviai atrado džiovinimą šalčiu

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Lietuviškų braškių augintojai teigia, kad uogos skaniausios tada, kai yra visiškai sunokusios, švarios ir ką tik nuo krūmo. Širvintų rajone braškes auginančios ir perdirbančios bendrovės „Dehidra“ privalumas – itin trumpas kelias nuo lauko iki gamybos patalpų, kur veikia moderni įranga, džiovinanti uogas šalčiu – liofilizacija leidžia išsaugoti net iki 100 proc. braškėse esančių vitaminų, jų skonį, kvapą ir maistinę vertę.

Tiek šviežios, tiek šalčiu džiovintos braškės iš bendrovės „Dehidra“ sandėlio keliauja tiesiai į lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves. Bendrovės gamybos vadovė Dovilė Kabalinaitė sako, kad šalčiu džiovintos uogos labiausiai patinka vaikams – traškūs ir turtingo skonio braškių griežinėliai, šilauogės, avietės ar kitos gamtos gėrybės tirpte tirpsta burnoje ir yra natūralus vitaminų šaltinis. Pavyzdžiui, pakanka suvalgyti 20 gramų šalčiu džiovintų braškių, kad žmogus gautų visą rekomenduotiną vitamino C dienos normą. Taip pat šį produktą itin vertina pirkėjai, mėgstantys sveikus, natūralius užkandžius.

DEHIDRA braškių ūkis.

„Dehidros“ gamybos vadovė D. Kabalinaitė pasakoja, kad džiovinimo šalčiu procesas vyksta uogas pradžioje atšaldant iki -40 laipsnių, vėliau jos džiovinamos vakuume. Speciali įranga iš produkto pašalina drėgmę, tačiau forma, skonis, aromatas ir visos naudingos maistinės savybės išlieka.

„Dėl unikalios auginimo technologijos, kruopščios ir rūpestingos priežiūros, natūralių medžiagų mūsų ūkiuose išaugintos braškės turi daugiau ląstelienos, yra stambesnės ir sultingesnės“, – teigia D. Kabalinaitė. Braškės čia auginamos lauke, plėvele dengtuose tuneliuose, kur susiformuoja geresnės sąlygos ir natūrali apsauga nuo kenkėjų, kitų išorinių veiksnių.

Daugiau apie braškių auginimą ir jų džiovinimą šalčiu žiūrėkite reportaže.

Tobulėti įkvėpė partnerystė su „Maxima“

Įgyvendinti savo idėją ir kurti naują produktą bendrovė „Dehidra“ ėmėsi prieš šešerius metus. „Mus vedė noras gaminti sveikus, natūralius produktus, neužterštus chemikalais. Ūkyje pritaikėme pažangias technologijas, kad galėtume sukurti aukštesnę pridėtinę vertę. Tikėjome, kad Lietuvoje galima užauginti puikios kokybės braškes, kurios skonio savybėmis pranoktų atvežtines. Nors aplink buvo nemažai skeptikų, kurie aiškino, kad Lietuvoje prastos klimato sąlygos, o maža rinka nepriima inovatyvių produktų. Dabar matome, kad mūsų produktų paklausa susiformavo gan greitai – Lietuvos žmonės pažįsta ir mėgsta mūsų produktus, palankiai vertina naujoves. To nebūtume pasiekę be partnerystės su „Maxima“, kuri su mumis buvo nuo pat kelio pradžios, dalijosi patarimais, ragino kurti naujus produktus ir atvėrė galimybes realizuoti šviežią derlių“, – pasakoja D. Kabalinaitė.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pernai parduota 25 tonos „Dehidros“ ūkyje užaugintų braškių, o šaltyje džiovintų uogų užkandis „Summmer“ sulaukia vis didesnio pirkėjų susidomėjimo.

„Pastaraisiais metais mūsų klientai vis daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai. Tad su partneriais nuolat ieškome produktų, kurie palaikytų sveiką mitybą ir praplėstų maisto racioną. Šviežios braškės šį poreikį puikiai patenkina vasarą, o šalčiu džiovintos uogos yra sveikas užkandis visais metų laikais. Pastebime, kad nemažai „Maximos“ pirkėjų jau žino šalčiu džiovintas uogas ir vaisius, o tai, kad „Dehidra“ produktus gamina iš lietuviško derliaus, yra dar vienas didelis privalumas“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Braškių kvapas yra tarsi kvepalai

Liofilizuotos arba šaltyje džiovintos vasaros uogų derliaus gėrybės yra visiškai sausos – natūraliai apsaugotos nuo mikroorganizmų. Gamintojų teigimu, nieko nenutiks, jeigu spintelėje netyčia pamiršite neatidarytą pakelį „Summmer“ – savaitės ar mėnesiai nepakeis liofilizuotų gėrybių skonio ir maistinės vertės. Šalčiu džiovintos braškės puikiai tinka sveikam užkandžiui, vaikų skanėstams, sausiems pusryčiams pagardinti, kepiniams papuošti. Keli trupinėliai šalčiu džiovintų braškių bet kuriai arbatai suteiks subtilaus skonio, kvapo.

Mitybos ekspertai pažymi, kad braškės yra natūralus vitamino C šaltinis. Braškėse taip pat gausu kitų naudingų elementų, tokių kaip folio rūgšties, elaginės rūgšties, ir flavanoidų – antocianino, katechino, kvercetino ir kemferolio. Šie fenoliniai junginiai mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, užkerta kelia blogojo cholesterolio formavimuisi. Jie taip pat atpalaiduoja kraujagysles ir pagerina kraujotaką.

Bendrovės „Dehidra“ gamybos vadovė D. Kabalinaitė pastebi, kad iš liofilizatoriaus ištraukus džiovintas uogas, aplink pasklinda stiprus braškių kvapas, kuris įsigeria į drabužius tarsi malonūs vasaros kvepalai. Pasak D. Kabalinaitės, taip yra dėl to, kad lietuviškame ūkyje skinamos tik brandą pasiekusios uogos, kurių skoninės savybės yra geriausios. Tokios braškės skleidžia patį stipriausią aromatą, kurio neįmanoma supainioti su jokiu kitu.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė

Notarinių paslaugų internetu vis patrauklesnės klientams

0
Nuo šių metų liepos 1 d. atsiradus galimybei notarams atlikti notarinius veiksmus elektroninėje erdvėje, vis daugiau paslaugų atliekama nuotoliniu būdu. Per liepos ir rugpjūčio mėnesius nuotoliniai notariniai veiksmai buvo įvykdyti 190 kartų. Rugpjūtį šių...

Teisiamųjų suole – galimai neoficialius priedus instruktoriams mokėjęs direktorius

0
Vairavimo mokyklos vadovui pateikti kaltinimai dėl darbuotojams galimai mokėtų neoficialių priedų, apgaulingai tvarkytos buhalterijos, nesumokėta beveik 9 tūkst. eurų mokesčių. Ikiteisminiam tyrimui vadovavusi Kauno apygardos prokurorė bylą atidavė teismui, tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo...

Verslą liudijantys dokumentai – kodėl ir kam jų reikia

0
Kodėl verta kalbėti apie verslo įmonių archyvus? Verslo plėtojimas visų pirma asocijuojasi su verslumu, verslo idėjomis ir galimu pelnu. Nuoseklu, kad unikalią idėją siekiama užpatentuoti, numatant jos pagrindu pradėti vieną ar kitą veiklą arba turint...

FNTT apie nekilnojamojo turto sektorių: matomos pinigų plovimo rizikos

0
Prekyba nekilnojamuoju turtu išlieka viena iš didžiausią pinigų plovimo riziką keliančių veiklų. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pinigų plovimo prevencijos ekspertai pastebi, kad vis dar nemaža dalis nekilnojamojo turto (NT) Lietuvoje įsigyjama atsiskaitant grynaisiais...

„Maxima“ skelbia parduotuvių sąrašą, kur pirkėjai bus įleidžiami su Galimybių pasu

0
Nuo pirmadienio, rugsėjo 13 dienos, įsigaliosiantys Vyriausybės ribojimai turės įtakos 75 „Maximos“ parduotuvių darbui. Jų plotas viršija nustatytą 1500 kv. m. plotą. Laikantis reikalavimų, pirkėjams šiose parduotuvėse bus privaloma rodyti Galimybių pasus ar kitus...

Per tris pirmąsias savaitės dienas – trys žūtys darbo vietose

0
Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad 2021-09-09 d. Apie 6 val. ryto laikino įdarbinimo įmonės darbuotojas operatorius J.Č. buvo mirtinai sužalotas darbe. Nelaimė nutiko Utenos raj., Nemeikščių kaime. J. Č. dirbo prie plastmasių smulkinimo...

Dar viena galimybė mokytis plaukti Vilniuje – duris oficialiai atvėrė PPC „Ozas“ įrengtas mokymo...

0
Rugpjūčio 26 dieną prekybos ir pramogų centre „Ozas“ duris oficialiai atvėrė plaukimo mokykla „Plaukimo šeima“. Moderniausiomis technologijomis aprūpintas objektas yra orientuotas į galimybes mokytis plaukti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Atidaryme dalyvavo ir...

NT Latvijos pajūryje: įmanoma, bet yra papildomų sąlygų

0
Pandemija gana netikėtai Lietuvos gyventojams tapo postūmiu įsigyti nekilnojamąjį turtą (NT). Paklausa tokia didelė, kad kainos sparčiai auga, o pasiūla nespėja malšinti pirkimo įkarščio, todėl Lietuvos gyventojai vis dažniau žvalgosi kitų šalių nekilnojamojo turto...

Savarankiškai dirbantiems asmenims – dar dvi paramos galimybės

0
Individualiai veikiantys asmenys vėl gali teikti prašymus gauti subsidijų veiklos likvidumui palaikyti, o netrukus ir pretenduoti į kitą paramos formą - kompensaciją daliai pastoviųjų veiklos išlaidų padengti. Geras SUDOKU, čempionatas čia » Tokia galimybė atsirado, kai...

Šešėlinė tabako rinka ir toliau auga: kas penkta cigaretė – nelegali

0
Kontrabandinė rinka Lietuvoje ir toliau auga. Pernai mūsų šalyje suvartota daugiau kaip 580 milijonų nelegalių cigarečių, dėl to valstybė neteko 82 mln. eurų potencialių pajamų. Nors bendras cigarečių vartojimas krito, šešėlinės rinkos dalis 2020...

Vasara Šakiuose nesibaigia: nauja terasa kviečia jaukiai praleisti laiką ant ežero kranto

0
Paskutinius vasaros savaitgalius skaičiuojantys lietuviai ir toliau renkasi jaukius vakarus kavinėse su šeima ar draugais ir gardžiu maistu. Tuo pasimėgauti Šakiuose kviečia kavinė „Kiba“ ir cukrainė „Laimė“ bei tarp jų įrengta nauja, moderni lauko...

E. prekyboje naujovių pasiūliusio Jonukas.lt planuose – robotizacija ir bepilotės skraidyklės

0
Dėl karantino ribojimų galimybių prekiauti fizinėse parduotuvėse netekusiems prekeiviams užsimoję padėti ir į visai kitą veiklos sritį nėrę verslininkai skaičiuoja pirmuosius rezultatus. Jų atidaryta elektorinės prekybos platforma Jonukas.lt suteikė galimybes į e. komerciją persiorientuoti...

Šilutiškė finansų kontrolierė Liveta Cirtautaitė: finansininko darbas – tarsi detektyvas

0
Gerai žinomas JAV politinis veikėjas, mokslininkas, verslininkas Bendžaminas Franklinas dar XVIII amžiuje yra pasakęs: „Saugokitės nedidelių išlaidų – net ir mažas nuotėkis paskandins puikausią laivą“. Šis vieno iš JAV įkūrėjų patarimas atkreipia dėmesį į...

Paskata šalies įmonėms žengti į kapitalo rinką: gera naujiena ir investuotojams

0
Praėjusią savaitę Ekonomikos ir inovacijų ministerijos uždegta žalia šviesa priemonei „Vertybinių popierių įtraukimo į vertybinių popierių biržą skatinimas“ yra nuostabi žinia smulkiam ir vidutiniam verslui. Tai gali tapti puikia proga kur kas lengviau įžengti...
spot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com