Sekmadienis, 9 vasario, 2025
spot_img
spot_img

„Iki“ pataria: pagardinkite rytinę kavą vienu iš šių 5 paprastų priedų – bus sveikiau ir dar skaniau

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Trumpėjant dienoms ryte darosi vis sudėtingiau praplėšti akis, tad rytinė kava tampa ne tik maloniu, bet ir dažnam būtinu energijos suteikiančiu ritualu. O Tarptautinė kavos diena yra gera proga šio gėrimo mėgėjams pasitelkti šiek tiek vaizduotės – „Iki“ siūlo išbandyti įdomesnius skonių derinius puodelyje. Jiems reikės tik noro, nes nebrangių ingredientų namuose tikriausiai jau dauguma turi.

Neretai būtent naujienų pirkėjai ieško ir kavos lentynose parduotuvėse, pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė: „Žvelgiant į statistiką matosi, kad šioje srityje atsiradę naujų vėjų. Vis dar didžiausią dalį pardavimų sudaro malta kava, tačiau pastaraisiais metais stipriai išaugęs nemaltų kavos pupelių populiarumas – vertinama, kad šios geriau išlaiko aromatą ir skonį. Taip pat pastebimai didėja kapsulių paklausa, kuri rodo, kad vis dažniau lietuviai investuoja į kavos aparatus namuose“.

Kava.

Daugiau dėmesio pastaraisiais metais sulaukia ir aukštesnės kokybės kava, noriai išbandomos skonių bei pupelių rūšių įvairovė. Aukštesnė kokybė, pasak tinklo atstovės, nebūtinai automatiškai reiškia ir aukštesnę kainą. Kadangi lietuviai yra dideli kavos gerbėjai, kainų konkurencija yra gana įtempta, o tai pirkėjams reiškia dažnai siūlomas nuolaidas.

Jeigu visgi nedrąsiai perkate naujoves, kasdienį kavos puodelio įprotį dar įdomesne patirtimi galite paversti ir visai paprastai – pridėjus aromatingų prieskonių ar papildomo jėgos pliūpsnio galinčio suteikti priedų. Pasak „Iki“ atstovės Gailės Urbonavičiūtės, tam net nereikės pirkti specialių sirupų ar retų ingredientų. Tereikės atsidaryti prieskonių spintelę ar šaldytuvą.

„Vienas kavos puodelis ir vienas prieskonis nepadarys stebuklų – svarbu kreipti dėmesį į visą dienos mitybos racioną ir pažinti, kas tinka tavo kūnui, o kas ne. Tačiau sumaniai panaudojus prieskonius ar kitus priedus, galite sustiprinti ir organizmą – duoti jam papildomų naudingų medžiagų ir antioksidantų. Nauji skoniai taip pat gali padėti atsisakyti cukraus: atradus naują derinį kavoje, saldumo poreikis gali taip pat sumažėti“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Cinamonas: nauda ir kūnui, ir nuotaikai

Tai puikus ingredientas į bet kokį gėrimą, o jo aromatas bemat nukelia į jaukų rudenį. Švelnus ir šiek tiek saldus cinamono skonis sušvelnins kavos kartumą, tad patiks net ir ne kavos gurmanams. Be to, cinamonas naudingas ir organizmui – jis turi antioksidantų, antimikrobinių savybių, taip pat gali padidinti energiją ir gyvybingumą, padėti stimuliuoti kraujotaką bei medžiagų apykaitą.

„Paprastai į puodelį kavos pakanka įberti pusę šaukštelio cinamono. Geriausia, kad tai būtų tikras Ceilono cinamonas, dar puikiau, jeigu ir ekologiškas. Taip pat galite paįvairinti patirtį – tiesiog cinamono lazdelę panaudoti gėrimui maišyti“, – pataria maisto žinovė.

Ciberžolė: idealu, jeigu derinsite ir su dar vienu prieskoniu

Šie kvapnūs ryškiai geltonai oranžiniai milteliai yra puikus sąjungininkas virtuvėje, praturtinantis įvairius patiekalus. O kodėl jų neįdėjus ir į kavą? Ciberžolė pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat laikoma, kad ji gali padėti virškinimo sistemai.

„Ciberžolės skonis yra švelnesnis nei cinamono, tad į puodelį galima dėti ir visą arbatinį šaukštelį prieskonio. Ji taip pat puikiai dera kavoje su pienu. Beje, jeigu nesibaidote ryškesnių skonių, įberkite ir šiek tiek maltų pipirų – tiek, kad jie neerzintų. Tyrimai rodo, kad ciberžolėje esančio kurkumino ir piperino juoduosiuose pipiruose derinys sustiprina sveikatai naudingas prieskonio savybes“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Imbieras: išbandykite kišro gėrimą

Tai – tikras žvalumo užtaisas. Daugelis žino, kad imbieras turi daug antioksidacinių junginių, naudingų mūsų kūno ląstelėms. Jis taip pat padeda sumažinti pykinimą, gerinti virškinimą, naudingas imuniteto stiprinimui.

„Gryno imbiero milteliai arba šiek tiek tarkuotos šviežios šaknies yra greičiausias ir lengviausias būdas „paaštrinti“ kavos puodelį. Visgi ne visiems toks gėrimas gali patikti, todėl verta išbandyti jemenietišką kišro gėrimą. Nedideliame puode sumaišykite puodelį vandens, 6 arbatinius šaukštelius maltos kavos, 4 arbatinius šaukštelius cukraus ir 1,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero. Viską užvirinkite, išjunkite ir dar kartą užvirinkite. Mėgaukitės iš mažu espreso puodelių – bus be galo gardu“, – idėja dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Kakava: du gėriai viename

Gera naujiena ta, kad kakava praturtins ne tik skonį, bet ir suteiks papildomos naudos – žinoma, jeigu naudojate kakavos miltelius be priedų. Jie bus ne tik galingas antioksidantas, bet ir papildomas geležies, magnio, cinko šaltinis. O vien kvapas gali tiesiog pagerinti rytinę nuotaiką.

„Visų pirma, jeigu norite pasinaudoti šio priedo naudo, reikia rinktis tikros kakavos miltelius, o ne tirpųjį kakavos gėrimą, kurį esame įpratę vadinti kakava. Galite į puodelį dėti net ir visą šaukštą jų – kakavos ir kavos skoniai puikiai derės. Tiesa, nereikėtų kakavos per dieną sunaudoti per daug. Per dieną nerekomenduojama vartoti daugiau nei 4-6 arbatinių šaukštelių“, – pastebi maisto žinovė.

Linkusiems eksperimentuoti – kiaušinis

Ieškantiems originalių naujovių virtuvėje, verta žvilgtelti į švedus. Įdomu tai, kad į kavą jie deda ir žalią kiaušinį. Sveikatos specialistai pripažįsta tiek kavos, tiek kiaušinių naudą sveikatai, tačiau svarbu nepiktnaudžiauti nė vienu iš jų. Visgi, rytinis puodelis kavos su šiuo neįprastu priedu bus įdomus receptas skaniai ir sveikai dienos pradžiai.

Kava su žaliu kiaušiniu yra labai puri, kreminė ir švelni, o pats kiaušinis neturi jokio skonio. Į kavą taip pat galima įpilti pieno arba sojų, migdolų, kokosų gėrimo, ją pagardinti medumi.

„Gamyba nėra sudėtinga: virdulyje užvirinkite 1,5-2 puodelius vandens, o kol laukiate, į nedidelį puodą ant viryklės įdėkite du-tris arbatinius šaukštelius šviežiai maltos kavos, tada įmuškite žalią kiaušinį ir išmaišykite. Į paruoštą mišinį įpilkite stiklinę verdančio vandens. Nuolat maišydami virkite kavą apie 5 minutes. Praėjus šiam laikui, įpilkite likusį virintą vandenį ir virkite dar 2 minutes. Visą kavą taip pat galite pertrinti per sietelį, tačiau tai nėra būtina“, – receptu dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Minimalioji mėnesinė alga Lietuvoje 2024 m. buvo 924 eurai

0
Valstybės duomenų agentūra (VDA) praneša, kad 2024 m. minimalioji mėnesinė alga Lietuvoje augo 10 proc. ir sudarė 924 eurus, Estijoje – 13 proc. ir siekė 820 eurų, o Latvijoje – 13 proc. ir pasiekė 700...

Kaip personalizuotos naujienos keičia įmonės komunikaciją

0
Komunikacija yra kiekvienos organizacijos pamatas. Ji padeda darbuotojams keistis informacija, koordinuoti užduotis ir siekti bendrų tikslų. Tačiau įprastai didesnėse įmonėse darbuotojai gali pasijusti užversti informacijos srautu, kuriame sunku atskirti, kas yra svarbu, o kas...

Ne, tai ne melas: karo pabėgėlį legaliai įdarbinusią įmonę toliau persekioja biurokratai teismuose, nors...

0
Karo pabėgėlį iš Ukrainos įdarbinusi Lietuvos bendrovė „Freor LT“ tapo institucinio persekiojimo taikiniu iki kol teismas patenkino Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) siekius nubausti verslą už netyčinę klaidą skaudžiausiu būdu, nors už imigrantų kontrolę šalyje...

Kad darbo diena būtų lengvesnė: kokias priemones sklandesniam ir patogesniam darbui pasitelkia „Lidl“?

0
Vis daugiau žmonių, ieškodami darbo, vertina ne tik atlyginimą ar pareigas, bet ir tai, kaip darbdavys prisideda prie jų kasdienės gerovės. Ekspertai sako, kad lankstus darbo grafikas, papildomos naudos, modernūs darbo įrankiai ir pozityvi...

„Xiaomi“ pristatė „Redmi Note 14” išmaniųjų telefonų seriją – flagmano lygio technologijos tapo prieinamos...

0
Pasaulio išmaniųjų technologijų rinkoje ambicingai konkuruojanti technologijų bendrovė „Xiaomi“ Prahoje pristatė naują išmaniųjų telefonų liniją „Redmi Note 14”. Seriją sudaro net penki įrenginiai – „Redmi Note 14 Pro+ 5G”, „Redmi Note 14 Pro 5G”,...

Alytaus Putinų gimnazijos mokytojas įtraukė mokinius į pagalbos Ukrainai iniciatyvą

0
Jei rūpinatės planetos ateitimi, rinkitės taisyti, o ne išmesti. Sparčiai augant elektronikos technologijoms ir plečiant jų pritaikymą, visame pasaulyje daugėja elektronikos atliekų. Europoje dedamos pastangos stabdyti šią problemą – skatinami gamintojai kurti patvarius, taisomus...

Patvirtinta dar kartą: „Iki“ trečius metus iš eilės pripažintas geriausiu darbdaviu Lietuvoje

0
Prekybos tinklas „Iki“ dar kartą patvirtino savo, kaip patrauklaus darbdavio, statusą – įmonė trečius metus iš eilės pelnė prestižinį „Top Employer 2025 Lietuva“ sertifikatą. Ekspertų itin kruopščiai atliktame geriausio darbdavio tyrime „Iki“ išsiskyrė moderniais...

„Rimi Lietuva“ trečius metus iš eilės pripažinta „Top darbdaviu“

0
Jau trečią kartą nepriklausoma organizacija „Top Employers Institute“ įvertino prekybos tinklą „Rimi Lietuva“ bei jų indėlį kuriant darbo sąlygas, kurios užtikrina darbuotojų gerovę, ir įteikė įmonei tarptautinį „Top darbdavio“ sertifikatą. „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius...

„Rimi Lietuva“ trečius metus iš eilės pripažinta geriausiu darbdaviu

0
Jau trečią kartą nepriklausoma organizacija „Top Employers Institute“ įvertino prekybos tinklą „Rimi Lietuva“ bei jų indėlį kuriant darbo sąlygas, kurios užtikrina darbuotojų gerovę, ir įteikė įmonei tarptautinį „Top darbdavio“ sertifikatą. „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius...

Užimtumo tarnyba: gruodį šalyje augo registruotas nedarbas

0
Paskutinį 2024 metų mėnesį mažėjus darbuotojų paieškai bei įsidarbinimo skaičiui, Lietuvoje didėjo registruotas nedarbas, ketvirtadienį pranešė Užimtumo tarnyba. Užimtumo tarnybos duomenimis, registruotas nedarbas gruodį ūgtelėjo 0,3 proc. punkto ir sausio 1 dieną siekė 9 proc....

„Lidl Lietuva“ darbuotojo istorija: Arno kelias nuo studijuojančio parduotuvės darbuotojo iki IT skyriaus konsultanto

0
Konkurencingas atlygis, galimybė derinti darbą su studijomis ir palaikanti darbo aplinka – tai tik keletas priežasčių, kodėl žmonės renkasi dirbti „Lidl Lietuva“ organizacijoje. Savo sėkmės istorija dalijasi Arnas, įmonėje savo kelią pradėjęs kaip parduotuvės...

Bankrutuoja „Onorė“ restoranas Palagoje

0
Restoranas „Onorė“ veikė nuo 2015 metų ir garsėjo šiuolaikinės europietiškos virtuvės patiekalais bei išskirtiniu aptarnavimu. Jis buvo mėgstamas tiek vietos gyventojų, tiek poilsiautojų, siekiančių išskirtinės gastronominės patirties. 2017 metais „Onorė“ pateko į prestižinį Lietuvos...

„airBaltic“ dėl vėluojančios variklių techninės priežiūros atšaukia 4,6 tūkst. skrydžių

0
Baltijos šalių oro linijų bendrovė „airBaltic“ ketvirtadienį pranešė atšaukianti  4 670 skrydžių iš visų savo 2025 m. vasaros sezono bazių. Bendrovės teigimu, skrydžiai atšaukiami dėl netikėtai vėluojančių ir užsitęsusių variklių techninės priežiūros darbų, kuriuos atlieka...

Elektrėnų kredito unija jungiasi prie „Kreda“ grupės

0
Nuo sausio 1 dienos prie „Kreda“ grupės prisijungė Elektrėnų kredito unija. Leidimą Elektrėnų kredito unijai keisti centrinę kredito uniją Lietuvos bankas suteikė dar 2023 metais. „Naujo nario prisijungimas dar labiau praplės „Kreda“ grupės aptarnaujamą teritoriją, sustiprins jos...
spot_img