Antradienis, 31 sausio, 2023
spot_img
spot_img

Ekspertai pataria: kodėl vietos maisto produktus svarbu įtraukti į kasdienę mitybą

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

„Gero ūkininko“ čempionato rengėjai sako, jog daug prarandame, nesusiradę mėgstamų ūkininkų šviežių daržovių ar mėsos produktų tiekimui. Prarandame pojūtį apie vietos maisto produktų skonį, įvairovę, sezoniškumą, nuo to nukenčia mūsų santykis su gamta, kultūra ir tradicijomis. Gydytojai dietologai priduria, kad neįtraukdami vietos produktų į savo mitybą, netenkame ir paties svarbiausio maistinių medžiagų šaltinio – šviežio maisto.

Jei šviežias, tai turtingas maisto medžiagomis

„Pats svarbiausias vietos produktų privalumas – jų šviežumas. Kai įsigyjame Lietuvoje augintas daržoves, galime tikėtis, kad jų logistika neužtruko savaitės ar kelių, todėl galime mėgautis šviežiomis salotomis ar šviežių daržovių troškiniu. Šviežiais maisto produktais yra laikomi tokie, kurie nuo gamintojo iki vartotojo atkeliauja per parą. Lietuvoje šis terminas ir realus, ir įveikiamas“, – teigia gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Kristina Jasmontienė Nuotrauka V. Matusevičiaus.

Jos teigimu, šviežias maistas mūsų racioną praturtina ne tik pagrindinėmis maisto medžiagomis, bet ir mikronutrientais – mineralinėmis medžiagomis, vitaminais. Kuo ilgiau maisto produktai yra saugomi ar transportuojami, tuo labiau juos paveikia gedimo, nykimo ar puvimo procesai. Ilgoje logistikos grandinėje jie yra stipriai apdorojami, o tai lemia maisto produktuose esančių medžiagų praradimą.

„Iš esmės galime teigti, jog per kuo daugiau rankų praeina maisto produktai, tuo skurdesnė jų maistinė vertė. Normalu, kad jie genda, ir tam, kad būtų pristabdyti šie procesai, jie specialiomis medžiagomis yra saugomi nuo gedimo. Negalime tikėtis, kad ilgai ir iš toli atgabentas maisto produktas bus neapdorotas. Be to, ilgai transportuojant produktus, didėja ir bakterinė tarša: maisto produktus sandėliuoja, perkelia, rūšiuoja vis kiti žmonės, dažnai – keliose vietose ar net keliose šalyse“, – dalijasi K. Jasmontienė.

Vienas iš „Gero ūkininko“ čempionato iniciatorių, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas sako, kad vietos ūkininkai tokių ilgų logistikos grandinių neturi.

„Dažniausiai vietos produktus pirkėjai įsigyja iš pirmų rankų – iš pačių augintojų arba iš antrų rankų – prekiautojo, kuris superka kelių ar keliolikos ūkininkų produktus. Žmonės, iš pirmų ar antrų rankų įsigydami maisto produktus, žino, kaip tie produktai buvo auginami, kuriuo metu jie yra geriausios kokybės, kada baigsis jų sezonas ir kada tikėtis į savo racioną įtraukti naują sezoninę daržovę. Tokią prabangą – šviežius maisto produktus su tikra auginimo ir kilmės istorija – gali užtikrinti tik vietos gamintojai“, – sako Ž. Morkvėnas.

Jei sezoniškas, tai surinktas ar nuraškytas geriausiu metu

Kitas šviežio maisto privalumas – sezoniškumas. Tam tikru sezonu augančių maisto produktų derlius yra nurenkamas tuomet, kai yra geriausiai užaugęs ar labiausiai sunokęs, o tai reiškia, kad geriausiai išsaugojęs maistines ir skonio savybes.

„Kai valgome sezoninius maisto produktus, galime tikėtis, jog jie buvo užauginti, subrandinti ar sunokinti natūraliai. Kad jie nebuvo nuskinti apyžaliai, nokinami sandėliuose ar transporto priemonėse tam, kad po tam tikro laiko prekybos vietą pasiektų tinkamai sunokę. Galiausiai, galime būti tikri, kad dirbtiniu būdu nokinant, jie nebus pernokę. Renkantis maisto produktus savo stalui ar konservavimui, visuomet verta vadovautis principu: naudoti maistui ar konservavimui tuomet, kai jie yra surinkti geriausiu sezono laikotarpiu“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Ji pateikia pavyzdį, kad žiemos metu daug geriau į savo racioną įtraukti geriausiu metu nurinktas ir tinkamai konservuotas ar raugintas daržoves nei iš svetur atvežtus šviežius pomidorus ir salotas.

„Tinkamai konservuoti, o ypač – šaldyti maisto produktai išlaiko didesnę dalį maistinės vertės, žiemą jie yra itin vertingas maistinių medžiagų šaltinis. Tinkamai rauginti maisto produktai, kurių nesugadiname pernelyg gausiu druskos ar cukraus kiekiu, turi taip reikalingų probiotikų. Tad vietoje užauginti rauginti kopūstai žiemą yra vertingesnis pasirinkimas nei ilgą kelią nukeliavęs pomidoras, kuris nebūtinai sunoko darže, buvo apdorotas ir perėjo pro ne vienas rankas“, – sako K. Jasmontienė.

Jei vietinis, tai – palaikymas vietos ūkininkams

Kalbėdami apie vietos maisto produktus, turime nepamiršti ir jų augintojų. Juk nuo jų priklauso, kaip ant mūsų stalo patenkantys maisto produktai buvo auginami.

„Turbūt net nereikia priminti, kad įsigydami vietos gamintojų produktus, palaikome šalies ūkininkus. Dažniau mes neįžvelgiame platesnės perspektyvos – juk su vietos produktais mus pasiekia vietos kultūra, maisto produktų auginimo, paruošimo ir gaminimo tradicijos. Įsigydami maisto produktus iš vietos žmonių, kartu įsigyjame jų istoriją. Užsimezga naujos pažintys, draugystės, plečiasi ne tik maisto įvairovė ant mūsų stalo, bet ir mūsų kultūrinio konteksto pažinimas“, – teigia Ž. Morkvėnas.

„Gero ūkininko“ čempionatas įsibėgėjo: renkamas publikos simpatijų titulo savininkas

„Gero ūkininko“ čempionatas siekia atkreipti dėmesį į ūkininkus, kurie žemės ūkio sistemoje padeda išlaikyti gamybos ir aplinkosaugos balansą, ūkininkauja santarvėje su gamta ir bendruomene.

Čempionatas vyksta keliais etapais: pirmajame buvo nominuoti ūkininkai, kurie atitinka čempionatui keliamus kriterijus – ūkininkaudami kuria santarvę su gamta, bendruomene ir tuo pačiu prisideda prie ekonominės gerovės. Antrajame etape čempionato komisija atrinko savo ūkininkavimo darnumu išsiskiriančius ūkininkus, penkis iš jų nominavo kaip šių metų „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorius.

Dabar visi kviečiami balsuoti už labiausiai patikusį ūkį ir atiduoti jam „Publikos simpatijos“ titulą. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 9 d. apdovanojimų ceremonijos metu.

Balsuoti už „Publikos simpatiją“ kviečiame čia: https://gerasukininkas.lt/balsavimas/

Čempionatas organizuojamas įgyvendinant projektą „Naturalit“.

Žymantas Morkvėnas
Baltijos aplinkos forumo direktorius, „Gero ūkininko“ čempionato iniciatorius, komisijos narys

Pakerėję kvapai virto į sėkmingą verslą

0
80 darbuotojų, socialiniai projektai, edukuojančios paskaitos, net 9 firminės parduotuvės ir dešimtys aukštos kokybės rankomis gaminamų aromaterapijos produktų visai šeimai – tai šiandieninis „aromáma“ veidas. Tačiau viskas prasidėjo nuo paaugliško susidomėjimo užburiančiu kvapų pasauliu. „Kai...

Pingantis kuras ir pažangios technologijos šilumos kainą vasarį mažins 4,9 proc.

0
Nuo 2023 m. vasario 1 d. nustatyta AB „Panevėžio energija“ vienanarė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina už suvartotą šilumos kiekį – 8,85 ct/kWh (be PVM). Įvertinus nustatytą šilumos kainą ir geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo...

Pensijų matematika: kodėl Švedijos 90 proc. triskart lenkia Lietuvos 80 proc.

0
Įsisukant naujam rinkimų ciklui galima nesuklystant prognozuoti, kad daugiausiai diskusijų sulauksiančiu objektu Lietuvoje ir vėl taps pensijų sistema. Ši nedžiuginanti priklausomybė tampa iššūkiu mažiausiai 1,4 mln. šalies gyventojų, kuriems belieka spėlioti, ar ir vėl...

Dirbti pensijoje skatins ne tik maža senatvės pensija: bijoma ir socialinės izoliacijos

0
Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos (LGDĮA) užsakymu atlikta reprezentatyvi gyventojų nuomonės apklausa atskleidė, kad nemaža dalis gyventojų planuoja dirbti ir išėję į pensiją. Galvoti apie darbą sulaukus pensinio amžiaus žmones skatina ne tik laukianti...

Ar Lietuvai reikia išskirtinės kokybės lietuviškų daržovių?

0
LŽŪKT Kelmės rajone biuro kliento Algimanto Vaupšo daržininkystės ūkyje auginamos ir perdirbamos išskirtinės kokybės daržovės. Kiekvieną dieną čia verda darbas, kurį styguojant tenka nuolat patirtį derinti su iššūkiais, rinkos sąlygomis, ieškant racionaliausių sprendimų. Algimanto Vaupšo...

Nefinansinius priedus gauna 79 % darbuotojų

0
Atlyginimo tyrimo www.manoalga.lt duomenimis, 2022 metais nefinansinius priedus gavo 79 % darbuotojų, motyvacinių priedų gavėjų skaičius nuo 2021 metų paaugo 4 %. Per metus labiausiai augo darbo namuose, įmonės įmokos papildomam sveikatos draudimui, įmonės renginiai,...

Siekis įteisinti legalią „naminukės“ gamybą iškraipytų konkurenciją ir padidintų alkoholio suvartojimą

0
Lietuvos verslo konfederacija (LVK) nepritaria svarstomoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kurios įteisintų naminės degtinės gamybą ir vartojimą. Anot LVK, tai prieštarauja ilgamečiams alkoholio politikos tikslams mažinti alkoholio prieinamumą ir gyventojų vartojimą šalyje. Kyla daug...

Inga Ruginienė: kaupimas II pakopos privačiuose pensijų fonduose – šimtmečio afera

0
Nauji metai – naujas darbymetis „Sodrai“ ir dar daugiau džiaugsmo privatiems pensijų fondams. Į antrosios pakopos pensijų kaupimą vėl automatiškai įtraukiami nauji dalyviai: ne tik tie, kurie iki šiol niekada nekaupė pensijai, bet ir...

Registrų centras: dėl skolų pernai buvo areštuojami ir orlaiviai, ir gyvuliai, ir derlius

0
Praėjusiais metais dėl kreditorinių įsipareigojimų nevykdymo areštuojamo turto kiekis mažėjo, tačiau tarp areštuotų objektų pateko ne ką mažiau originalūs ir neįprasti turtai. Laikini disponavimo turtu faktai fiksuojami pagrindinių nacionalinių duomenų tvarkytojo Registrų centro prižiūrimame...

Ilgai laukti pokyčiai priartėjo: telefono numeriuose vietoje 8 rašysime 0

0
Dar 2002 metais, Lietuvai ruošiantis stoti į Europos Sąjungą, buvo pradėtas vykdyti telefonų numeracijos plano keitimas. Teisiniuose dokumentuose tada buvo nustatytas nacionalinis prefiksas 0, kuris turėjo pakeisti 8. Už numeracijos įgyvendinimą tapo atsakinga tuo...

Turguje įsigytos ir internete perparduotos prekės gali palengvinti pardavėjų kišenes

0
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad analizuojant socialiniame tinkle „Facebook“ veikiančių parduotuvių ir prekeivių duomenis, nustatyta atvejų, kai įsigydami prekes turgavietėje, perpardavėjai nepaprašo pirkimą įrodančių dokumentų, dėl ko po atliktų kontrolės veiksmų išauga jų...

Paaiškėjo, kokios asmens teisės svarbiausios Lietuvos žmonėms

0
Lietuvos žmonėms svarbiausios darbuotojų ir darbdavių teisės: didžioji dalis šalies visuomenės darbo santykius įvardija svarbesniais už visas kitas asmens teises bei pareigas. Tik penktadaliui mūsų šalies gyventojų prioritetinės – jų, kaip šeimos narių, teisės....

Augalinė mityba tampa vis populiaresnė ir Lietuvoje: auga veganiškų produktų paklausa

0
Pirmasis metų mėnuo turi pravardę „Veganuary“ ir ji vis labiau populiarėja visame pasaulyje. Sausį žmonės skatinami sudalyvauti iššūkyje – atsisakyti gyvulinės kilmės produktų ir išmėginti augalinę mitybą. Iniciatyva įgauna pagreitį, veganiškų produktų paklausą augina...

„Rimi Lietuva“ suteiktas tarptautinis „Top darbdavio“ sertifikatas

0
Nyderlanduose įsikūrusi nepriklausoma organizacija „Top Employers Institute“ prekybos tinklą „Rimi Lietuva“ įvertino kaip visiškai atitinkantį modernaus darbdavio reikalavimus ir įteikė „Top darbdavio“ sertifikatą – kasmet mūsų šalyje jį gauna vos keletas įmonių. Bendrovės generalinis...
spot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com