Šeštadienis, 27 liepos, 2024
spot_img
spot_img

Ekspertai pataria: kodėl vietos maisto produktus svarbu įtraukti į kasdienę mitybą

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

„Gero ūkininko“ čempionato rengėjai sako, jog daug prarandame, nesusiradę mėgstamų ūkininkų šviežių daržovių ar mėsos produktų tiekimui. Prarandame pojūtį apie vietos maisto produktų skonį, įvairovę, sezoniškumą, nuo to nukenčia mūsų santykis su gamta, kultūra ir tradicijomis. Gydytojai dietologai priduria, kad neįtraukdami vietos produktų į savo mitybą, netenkame ir paties svarbiausio maistinių medžiagų šaltinio – šviežio maisto.

Jei šviežias, tai turtingas maisto medžiagomis

„Pats svarbiausias vietos produktų privalumas – jų šviežumas. Kai įsigyjame Lietuvoje augintas daržoves, galime tikėtis, kad jų logistika neužtruko savaitės ar kelių, todėl galime mėgautis šviežiomis salotomis ar šviežių daržovių troškiniu. Šviežiais maisto produktais yra laikomi tokie, kurie nuo gamintojo iki vartotojo atkeliauja per parą. Lietuvoje šis terminas ir realus, ir įveikiamas“, – teigia gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Kristina Jasmontienė Nuotrauka V. Matusevičiaus.

Jos teigimu, šviežias maistas mūsų racioną praturtina ne tik pagrindinėmis maisto medžiagomis, bet ir mikronutrientais – mineralinėmis medžiagomis, vitaminais. Kuo ilgiau maisto produktai yra saugomi ar transportuojami, tuo labiau juos paveikia gedimo, nykimo ar puvimo procesai. Ilgoje logistikos grandinėje jie yra stipriai apdorojami, o tai lemia maisto produktuose esančių medžiagų praradimą.

„Iš esmės galime teigti, jog per kuo daugiau rankų praeina maisto produktai, tuo skurdesnė jų maistinė vertė. Normalu, kad jie genda, ir tam, kad būtų pristabdyti šie procesai, jie specialiomis medžiagomis yra saugomi nuo gedimo. Negalime tikėtis, kad ilgai ir iš toli atgabentas maisto produktas bus neapdorotas. Be to, ilgai transportuojant produktus, didėja ir bakterinė tarša: maisto produktus sandėliuoja, perkelia, rūšiuoja vis kiti žmonės, dažnai – keliose vietose ar net keliose šalyse“, – dalijasi K. Jasmontienė.

Vienas iš „Gero ūkininko“ čempionato iniciatorių, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas sako, kad vietos ūkininkai tokių ilgų logistikos grandinių neturi.

„Dažniausiai vietos produktus pirkėjai įsigyja iš pirmų rankų – iš pačių augintojų arba iš antrų rankų – prekiautojo, kuris superka kelių ar keliolikos ūkininkų produktus. Žmonės, iš pirmų ar antrų rankų įsigydami maisto produktus, žino, kaip tie produktai buvo auginami, kuriuo metu jie yra geriausios kokybės, kada baigsis jų sezonas ir kada tikėtis į savo racioną įtraukti naują sezoninę daržovę. Tokią prabangą – šviežius maisto produktus su tikra auginimo ir kilmės istorija – gali užtikrinti tik vietos gamintojai“, – sako Ž. Morkvėnas.

Jei sezoniškas, tai surinktas ar nuraškytas geriausiu metu

Kitas šviežio maisto privalumas – sezoniškumas. Tam tikru sezonu augančių maisto produktų derlius yra nurenkamas tuomet, kai yra geriausiai užaugęs ar labiausiai sunokęs, o tai reiškia, kad geriausiai išsaugojęs maistines ir skonio savybes.

„Kai valgome sezoninius maisto produktus, galime tikėtis, jog jie buvo užauginti, subrandinti ar sunokinti natūraliai. Kad jie nebuvo nuskinti apyžaliai, nokinami sandėliuose ar transporto priemonėse tam, kad po tam tikro laiko prekybos vietą pasiektų tinkamai sunokę. Galiausiai, galime būti tikri, kad dirbtiniu būdu nokinant, jie nebus pernokę. Renkantis maisto produktus savo stalui ar konservavimui, visuomet verta vadovautis principu: naudoti maistui ar konservavimui tuomet, kai jie yra surinkti geriausiu sezono laikotarpiu“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Ji pateikia pavyzdį, kad žiemos metu daug geriau į savo racioną įtraukti geriausiu metu nurinktas ir tinkamai konservuotas ar raugintas daržoves nei iš svetur atvežtus šviežius pomidorus ir salotas.

„Tinkamai konservuoti, o ypač – šaldyti maisto produktai išlaiko didesnę dalį maistinės vertės, žiemą jie yra itin vertingas maistinių medžiagų šaltinis. Tinkamai rauginti maisto produktai, kurių nesugadiname pernelyg gausiu druskos ar cukraus kiekiu, turi taip reikalingų probiotikų. Tad vietoje užauginti rauginti kopūstai žiemą yra vertingesnis pasirinkimas nei ilgą kelią nukeliavęs pomidoras, kuris nebūtinai sunoko darže, buvo apdorotas ir perėjo pro ne vienas rankas“, – sako K. Jasmontienė.

Jei vietinis, tai – palaikymas vietos ūkininkams

Kalbėdami apie vietos maisto produktus, turime nepamiršti ir jų augintojų. Juk nuo jų priklauso, kaip ant mūsų stalo patenkantys maisto produktai buvo auginami.

„Turbūt net nereikia priminti, kad įsigydami vietos gamintojų produktus, palaikome šalies ūkininkus. Dažniau mes neįžvelgiame platesnės perspektyvos – juk su vietos produktais mus pasiekia vietos kultūra, maisto produktų auginimo, paruošimo ir gaminimo tradicijos. Įsigydami maisto produktus iš vietos žmonių, kartu įsigyjame jų istoriją. Užsimezga naujos pažintys, draugystės, plečiasi ne tik maisto įvairovė ant mūsų stalo, bet ir mūsų kultūrinio konteksto pažinimas“, – teigia Ž. Morkvėnas.

„Gero ūkininko“ čempionatas įsibėgėjo: renkamas publikos simpatijų titulo savininkas

„Gero ūkininko“ čempionatas siekia atkreipti dėmesį į ūkininkus, kurie žemės ūkio sistemoje padeda išlaikyti gamybos ir aplinkosaugos balansą, ūkininkauja santarvėje su gamta ir bendruomene.

Čempionatas vyksta keliais etapais: pirmajame buvo nominuoti ūkininkai, kurie atitinka čempionatui keliamus kriterijus – ūkininkaudami kuria santarvę su gamta, bendruomene ir tuo pačiu prisideda prie ekonominės gerovės. Antrajame etape čempionato komisija atrinko savo ūkininkavimo darnumu išsiskiriančius ūkininkus, penkis iš jų nominavo kaip šių metų „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorius.

Dabar visi kviečiami balsuoti už labiausiai patikusį ūkį ir atiduoti jam „Publikos simpatijos“ titulą. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 9 d. apdovanojimų ceremonijos metu.

Balsuoti už „Publikos simpatiją“ kviečiame čia: https://gerasukininkas.lt/balsavimas/

Čempionatas organizuojamas įgyvendinant projektą „Naturalit“.

Žymantas Morkvėnas
Baltijos aplinkos forumo direktorius, „Gero ūkininko“ čempionato iniciatorius, komisijos narys

Palangoje populiarėja atostogų būstai – kaip įrengti, kad uždirbtų pinigus

0
Lietuvoje atostogų būstas kurortuose tampa vis populiaresnis. Vis daugiau žmonių įsigyja būstą poilsiui sau arba planuoja jį nuomoti. Nors Palangoje būsto paklausa, lyginant su popandeminiais metais, yra nuslūgusi, tačiau kituose kurortuose ji išlieka aukšta....

Seimas nusprendė pritaikyti Šventosios uostą jūrinio vėjo parkų infrastruktūrai aptarnauti

0
Seimas nusprendė išplėsti Šventosios uosto funkcijas, infrastruktūrą pritaikant planuojamiems jūrinio vėjo parkams Baltijos jūroje aptarnauti. Šias Energetikos ministerijos parengtas įstatymo pataisas paskutiniame balsavime ketvirtadienį palaikė 92, susilaikė 14 parlamentarų, prieš nebalsavo niekas. Kaip teigė energetikos ministras...

Karo pabėgėlio iš Ukrainos įdarbinimas įmonei apkarto: tūkstantinė bauda ir teismų maratonai ateityje

0
„Freor LT“ įmonės vadovas R. Bernatonis nė negalvojo, kad karo pabėgėlio iš Ukrainos įdarbinimas kaip reikiant apkars jo bendrovei. Atvykėliui vos išėjus iš darbo paaiškėjo, jog šis jau kurį laiką neturi teisės gyventi Lietuvoje,...

ORAI: Sekmadienio dieną lietus ir šiluma iki 26 laipsnių

0
Sekmadienio dieną vietomis, didžiausia tikimybė pietrytiniuose rajonuose, trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas daugiausia vakarų, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 21–26 laipsniai. Pirmadienį kai kur trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas naktį silpnas, dieną nepastovios krypties, 3–8 m/s....

Mokesčių inspekcijos darbuotojai pajūrio verslininkus konsultuos tiesiog vietoje

0
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad pajūrio kurortų verslininkai bei vasarotojai rūpimus klausimus, susijusius su veiklos registravimu ir mokesčių deklaravimu, turės galimybę išsiaiškinti dar paprasčiau, net neužeidami į Mokesčių inspekciją. Nuo šiandien darbą pajūrio...

Saugumo ir stabilumo jausmas darbe: kas padeda tai užtikrinti?

0
Tyrimai rodo, kad saugumo jausmas darbe, kurį užtikrina sąžiningai mokamas atlyginimas, plačios karjeros galimybės ir pozityvi aplinka, tiesiogiai prisideda prie didesnės darbuotojų motyvacijos ir pasitenkinimo darbu. Stabiliai ir užtikrintai besijaučiantys kolektyvo nariai yra lojalesni...

Ieškantiems dinamiško darbo – „Lidl“ parduotuvės Kaune vadovė kviečia prisijungti prie komandos

0
Rita visą gyvenimą svajojo dirbti prekybos srityje, todėl tik pamačiusi naujienas apie „Lidl“ veiklos pradžią Lietuvoje, be jokių abejonių nusprendė užpildyti anketą ir kandidatuoti į laisvą poziciją. Pradėjusi dirbti kaip pardavėja, moteris „Lidl“ prekybos...

Gali įsigalioti reikalavimas per 24 valandas pateikti turistų duomenis

0
Nacionalinė turizmo informacinė sistema (NTIS), kuri pradės veikti Lietuvoje nuo 2024 m. liepos 1 d., kelia įvairių nuomonių tarp Palangos ir Šventosios verslininkų. Ši sistema sieks rinkti duomenis apie turistus ir taip padidinti turizmo...

Ekvadorietės praktika Lietuvoje: aiškesnis karjeros kelias

0
Kauno technologijos universitetas (KTU) – vienas iš aštuonių Lietuvos universitetų dalyvaujančių „UPinLT“ programoje, skirtoje padėti užsienio studentams besimokantiems Lietuvoje gauti apmokamas praktikas ir sėkmingai integruotis Lietuvos darbo rinkoje. Tarp kelių šimtų studentų, pasinaudojusių šia Europos...

Ką būtina žinoti sudarant sezoninio darbo sutartį?

0
Darbo kodekso 100 straipsnis reglamentuoja sezoninio darbo sutartis. Sezoninio darbo sutartis sudaroma sezoniniams darbams atlikti. Sezoniniais darbais vadinami darbai, kurie dėl gamtinių ir klimato sąlygų, dirbami ne visus metus. Jie negali būti ilgesni nei...

Vienas iš darbo „Lidl“ privalumų – aiškios atlygio sistemos užtikrinimas

0
Finansinį stabilumą darbuotojams garantuoja ne tik darbo užmokesčio dydis, bet ir įmonėje taikomos atlygio sistemos. Pasak „Lidl Lietuva“ valdybos narės ir personalo vadovės Sandros Savickienės, aiški informacija apie uždarbį ir jo augimo perspektyvas padeda...

Klaipėdoje duos startą pirmojo vandeniliu ir elektra varomo laivo statyboms

0
Susisiekimo ministras Marius Skuodis šį penktadienį lankysis Klaipėdoje, kur duos startą pirmojo Lietuvoje vandeniliu ir elektra varomo laivo statyboms, taip pat dalyvaus ministerijos kartu su AB „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) inicijuotoje apskritojo stalo diskusijoje apie...

Virš 20 milijonų eurų investicijų padės kurortui augti ir klestėti

0
Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus savo socialinių tinklų profilyje pasidalijo džiugia žinia: du projektai, dvi pergalės ir per 20 milijonų eurų investicijų į Palangą! Palangoje ar Palangai kuriantys savo srities profesionalai pelnė garbingus apdovanojimus dar...

„Lidl“ kviečia darbuotojus savo idėjas paversti realybe: geriausios sulaukia dosnaus įvertinimo  

0
Siekiant auginti sėkmingą organizaciją, svarbu sukurti aplinką, kurioje darbuotojai jaustųsi įvertinti ir būtų motyvuoti reikšti savo nuomonę, siūlyti idėjas. Darbuotojų nuomonė ir pastebėjimai skatina inovacijų atsiradimą, taip pat padeda nustatyti galimas problemines sritis. „Lidl...
spot_img