Penktadienis, 2 birželio, 2023
spot_img
spot_img

Ekspertai pataria: kodėl vietos maisto produktus svarbu įtraukti į kasdienę mitybą

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

„Gero ūkininko“ čempionato rengėjai sako, jog daug prarandame, nesusiradę mėgstamų ūkininkų šviežių daržovių ar mėsos produktų tiekimui. Prarandame pojūtį apie vietos maisto produktų skonį, įvairovę, sezoniškumą, nuo to nukenčia mūsų santykis su gamta, kultūra ir tradicijomis. Gydytojai dietologai priduria, kad neįtraukdami vietos produktų į savo mitybą, netenkame ir paties svarbiausio maistinių medžiagų šaltinio – šviežio maisto.

Jei šviežias, tai turtingas maisto medžiagomis

„Pats svarbiausias vietos produktų privalumas – jų šviežumas. Kai įsigyjame Lietuvoje augintas daržoves, galime tikėtis, kad jų logistika neužtruko savaitės ar kelių, todėl galime mėgautis šviežiomis salotomis ar šviežių daržovių troškiniu. Šviežiais maisto produktais yra laikomi tokie, kurie nuo gamintojo iki vartotojo atkeliauja per parą. Lietuvoje šis terminas ir realus, ir įveikiamas“, – teigia gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Kristina Jasmontienė Nuotrauka V. Matusevičiaus.

Jos teigimu, šviežias maistas mūsų racioną praturtina ne tik pagrindinėmis maisto medžiagomis, bet ir mikronutrientais – mineralinėmis medžiagomis, vitaminais. Kuo ilgiau maisto produktai yra saugomi ar transportuojami, tuo labiau juos paveikia gedimo, nykimo ar puvimo procesai. Ilgoje logistikos grandinėje jie yra stipriai apdorojami, o tai lemia maisto produktuose esančių medžiagų praradimą.

„Iš esmės galime teigti, jog per kuo daugiau rankų praeina maisto produktai, tuo skurdesnė jų maistinė vertė. Normalu, kad jie genda, ir tam, kad būtų pristabdyti šie procesai, jie specialiomis medžiagomis yra saugomi nuo gedimo. Negalime tikėtis, kad ilgai ir iš toli atgabentas maisto produktas bus neapdorotas. Be to, ilgai transportuojant produktus, didėja ir bakterinė tarša: maisto produktus sandėliuoja, perkelia, rūšiuoja vis kiti žmonės, dažnai – keliose vietose ar net keliose šalyse“, – dalijasi K. Jasmontienė.

Vienas iš „Gero ūkininko“ čempionato iniciatorių, Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas sako, kad vietos ūkininkai tokių ilgų logistikos grandinių neturi.

„Dažniausiai vietos produktus pirkėjai įsigyja iš pirmų rankų – iš pačių augintojų arba iš antrų rankų – prekiautojo, kuris superka kelių ar keliolikos ūkininkų produktus. Žmonės, iš pirmų ar antrų rankų įsigydami maisto produktus, žino, kaip tie produktai buvo auginami, kuriuo metu jie yra geriausios kokybės, kada baigsis jų sezonas ir kada tikėtis į savo racioną įtraukti naują sezoninę daržovę. Tokią prabangą – šviežius maisto produktus su tikra auginimo ir kilmės istorija – gali užtikrinti tik vietos gamintojai“, – sako Ž. Morkvėnas.

Jei sezoniškas, tai surinktas ar nuraškytas geriausiu metu

Kitas šviežio maisto privalumas – sezoniškumas. Tam tikru sezonu augančių maisto produktų derlius yra nurenkamas tuomet, kai yra geriausiai užaugęs ar labiausiai sunokęs, o tai reiškia, kad geriausiai išsaugojęs maistines ir skonio savybes.

„Kai valgome sezoninius maisto produktus, galime tikėtis, jog jie buvo užauginti, subrandinti ar sunokinti natūraliai. Kad jie nebuvo nuskinti apyžaliai, nokinami sandėliuose ar transporto priemonėse tam, kad po tam tikro laiko prekybos vietą pasiektų tinkamai sunokę. Galiausiai, galime būti tikri, kad dirbtiniu būdu nokinant, jie nebus pernokę. Renkantis maisto produktus savo stalui ar konservavimui, visuomet verta vadovautis principu: naudoti maistui ar konservavimui tuomet, kai jie yra surinkti geriausiu sezono laikotarpiu“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Ji pateikia pavyzdį, kad žiemos metu daug geriau į savo racioną įtraukti geriausiu metu nurinktas ir tinkamai konservuotas ar raugintas daržoves nei iš svetur atvežtus šviežius pomidorus ir salotas.

„Tinkamai konservuoti, o ypač – šaldyti maisto produktai išlaiko didesnę dalį maistinės vertės, žiemą jie yra itin vertingas maistinių medžiagų šaltinis. Tinkamai rauginti maisto produktai, kurių nesugadiname pernelyg gausiu druskos ar cukraus kiekiu, turi taip reikalingų probiotikų. Tad vietoje užauginti rauginti kopūstai žiemą yra vertingesnis pasirinkimas nei ilgą kelią nukeliavęs pomidoras, kuris nebūtinai sunoko darže, buvo apdorotas ir perėjo pro ne vienas rankas“, – sako K. Jasmontienė.

Jei vietinis, tai – palaikymas vietos ūkininkams

Kalbėdami apie vietos maisto produktus, turime nepamiršti ir jų augintojų. Juk nuo jų priklauso, kaip ant mūsų stalo patenkantys maisto produktai buvo auginami.

„Turbūt net nereikia priminti, kad įsigydami vietos gamintojų produktus, palaikome šalies ūkininkus. Dažniau mes neįžvelgiame platesnės perspektyvos – juk su vietos produktais mus pasiekia vietos kultūra, maisto produktų auginimo, paruošimo ir gaminimo tradicijos. Įsigydami maisto produktus iš vietos žmonių, kartu įsigyjame jų istoriją. Užsimezga naujos pažintys, draugystės, plečiasi ne tik maisto įvairovė ant mūsų stalo, bet ir mūsų kultūrinio konteksto pažinimas“, – teigia Ž. Morkvėnas.

„Gero ūkininko“ čempionatas įsibėgėjo: renkamas publikos simpatijų titulo savininkas

„Gero ūkininko“ čempionatas siekia atkreipti dėmesį į ūkininkus, kurie žemės ūkio sistemoje padeda išlaikyti gamybos ir aplinkosaugos balansą, ūkininkauja santarvėje su gamta ir bendruomene.

Čempionatas vyksta keliais etapais: pirmajame buvo nominuoti ūkininkai, kurie atitinka čempionatui keliamus kriterijus – ūkininkaudami kuria santarvę su gamta, bendruomene ir tuo pačiu prisideda prie ekonominės gerovės. Antrajame etape čempionato komisija atrinko savo ūkininkavimo darnumu išsiskiriančius ūkininkus, penkis iš jų nominavo kaip šių metų „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorius.

Dabar visi kviečiami balsuoti už labiausiai patikusį ūkį ir atiduoti jam „Publikos simpatijos“ titulą. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 9 d. apdovanojimų ceremonijos metu.

Balsuoti už „Publikos simpatiją“ kviečiame čia: https://gerasukininkas.lt/balsavimas/

Čempionatas organizuojamas įgyvendinant projektą „Naturalit“.

Žymantas Morkvėnas
Baltijos aplinkos forumo direktorius, „Gero ūkininko“ čempionato iniciatorius, komisijos narys

„Iki“ nestabdo – kainas iki 15 proc. mažina dar daugiau pieno produktų

0
Grietinė, sviestas, sūris, tepamas sūrelis – gausus skaičius šių kasdienio vartojimo produktų birželį „Iki“ parduotuvėse jau kainuoja daugiau nei dešimtadaliu pigiau. „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad vos pamatęs galimybę, prekybos tinklas ėmėsi...

„Iki“ mažina kainas kasdieniams produktams – ilgo galiojimo pienas ir grietinėlė kainuos iki 18...

0
Nuo šiol populiarūs ilgo galiojimo pieno produktai kainuos iki 18 proc. pigiau – prekybos tinklas „Iki“ mažina kainas UAT pienui ir grietinėlei. „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad šis pokytis – nuolatinių pastangų...

Užburtas lėšų stygiaus ratas: kaip dar labiau nepakenkti savo finansiniam stabilumui?

0
Valstybės duomenų agentūros (VDA) atliktas Lietuvos gyventojų tyrimas rodo, kad praėjusiais metais net 16 proc. šalies gyventojų patyrė materialinį nepriteklių. Pinigų trūkumas – nemenka našta, apsunkinanti ne tik kasdienes gyvenimo situacijas, bet ir turimus...

Kas lėmė antrojo pusmečio elektros kainų mažėjimą?

0
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šią savaitę patvirtino viršutines kainų ribas, o galutinės kainos buitiniams vartotojams paaiškės dar gegužę. Nuo liepos mėnesio perkant elektrą iš žemos įtampos tinklo, kainų riba bus 22,264 centai už...

Kas lėmė antrojo pusmečio elektros kainų mažėjimą?

0
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šią savaitę patvirtino viršutines kainų ribas, o galutinės kainos buitiniams vartotojams paaiškės dar gegužę. Nuo liepos mėnesio perkant elektrą iš žemos įtampos tinklo, kainų riba bus 22,264 centai už...

„YIT Lietuva“ vykdo kelio Kunigiškiai-Palanga remonto darbus bei dviračių tako Smiltynė-Nida rekonstrukcija

0
Tęsiantis Rusijos pradėtam karui prieš Ukrainą, Lietuva kruopščiai rūpinasi savo saugumu ir gerina sąlygas visaverčiam šalies kariuomenės bei NATO sąjungininkų karių rengimui bei aukštai kovinei parengčiai palaikyti. Prieš metus atkurtas Šalčininkų rajone esantis Rūdninkų...

Mokesčių reforma – kas keisis verslams, jei ji bus priimta?

0
Lietuvos finansų ministerija šių metų kovo 20 d. pateikė siūlymus dėl mokesčių reformos, kuri, jei bus priimta, keistų ir koreguotų įvairius šiuo metu galiojančius mokestinius aspektus. Vyriausybė mokesčių reformos paketą planuoja pristatyti per LR...

Vilniuje atidarytas naujas „Rimi“ prekybos centras: patogiau apsipirks vykstantys į užmiestį

0
„Rimi“ toliau investuoja į patogesnį apsipirkimą ir vartotojų patirties gerinimą – ketvirtadienį Vilniuje, adresu Dangeručio g. 1, duris atvėrė nauja „Hyper market“ formato parduotuvė, kurios įrengimo investicijos siekia daugiau nei 1 mln. eurų, o...

Klaipėdos autobusuose už kelionę jau galima atsiskaityti ir bankine kortele

0
Trečiadienį, gegužės 24 dieną, oficialiai startavo atsiskaitymo bankinėmis kortelėmis paslauga. Vienas pirmųjų naująją galimybę 10-ojo maršruto autobuse išbandė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus. „Labai džiugu, kad žmogui, atvykusiam iš bet kurio pasaulio taško, yra galimybė susimokėti...

Teisininkai: „ChatGPT“ keičia etikos ir moralės ribas

0
Diskutuodami su kolegomis, kalbėdamiesi su draugais ar šeimos nariais, analizuodami gaunamą informaciją, atlikdami užduotis darbovietėje, vadovaujamės visuotinai pripažintais etikos standartais. Paradoksalu, bet vis labiau mūsų kasdienybėje įsitvirtinantis dirbtinio intelekto (DI) valdomas „ChatGPT“ trina aiškias...

N. Mačiulis: gero meto mokesčių reformai niekada nebuvo ir niekada nebus

0
„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas dr. Nerijus Mačiulis neigia tarp verslo asociacijų paplitusią nuomonę, kad techninės recesijos laikotarpis yra netinkamas vykdyti mokesčių reformą ir ši turėsianti neigiamą poveikį ekonomikai. Anot jo, tai argumentas, kurį visuomet naudoja...

Telšiuose atidaryta dar viena automatinė degalinė

0
Automatinių degalinių tinklas „Neste“ plečia veiklos geografiją ir Telšiuose, magistraliniame kelyje Šiauliai – Palanga, atidaro naują automatinę degalinę. Naujai pastatyta ir įrengta degalinė veiks visą parą. Be degalų joje galima įsigyti priedo „AdBlue“ bei pasinaudoti...

V. Bernatonis. Investavę į atsinaujinančią energiją pasieksime energetinę nepriklausomybę

0
Prasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą, dar kartą įsitikinome, kokia svarbi yra įžvalgi ir išmintinga energetikos politika. Apie ją diskutuota jau labai daug. Dabar jau bemaž visi sutaria, kad vienintelė išeitis Lietuvai užsitikrinti energetinę nepriklausomybę...

Kai darbuotojas prašo atleisti jį iš darbo, tačiau darbdavys neatleidžia – kaip elgtis

0
Nors dažniausiai, apie 75 proc., į darbo ginčų komisijas (DGK) kreipiasi darbuotojai dėl darbo užmokesčio ir su juo susijusių išmokų, tačiau antrą vietą pagal DGK nagrinėjamų reikalavimų skaičių užima darbo ginčai dėl atleidimo iš...
spot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com